Alla inlägg under november 2011

Av RonjaRövardotter - 11 november 2011 12:03


Om det är någon som av någon anledning inte vågar eller vill skriva i mina kommentarer men som ändå har något de skulle vilja säga eller skriva och fråga om så går det bra att använda sig av denna mailadress: 


moneyfighting@hotmail.se 



Av RonjaRövardotter - 10 november 2011 11:51


För att spinna vidare lite på inlägget om minuc och ratsit så har de ju även en sorts bedömning av din kreditvärdighet. Det kallas "scoring" och man kan ha ett visst antal poäng, och varje poäng förklarar vilken typ kreditvärdighet man har just för ögonblicket. Skalan går mellan 1-10. 


Just nu har jag en 4a, och det innebär att jag har "svag kreditvärdiget". Alltså vilket alla kan förstå att jag inte får göra nåt i princip, inga lån, inga abonnemang, inte hyra lägenhet, etc etc. 


Det jag undrar dock och det som skall bli intressant är när det kommer att slå över till en 5a, för då anses jag vara kreditvärdig. Jag undrar vad i min ekonomiska spelplan det är som kommer att göra att jag blir "grön" och blir kreditvärdig igen. Är det när alla betalningsanmärkningar är borta? Är det den gången deklarationen kommer in och jag har en löneökning? Är det när krediterna som syns har minskat eller försvunnit? 


För om man kollar på det rent krasst, så ser det inte så j-a farligt ut. 2 betalningsanmärkningar är visserligen två för mycket, men det är ju inte 12st som det var i början. Och krediterna som syns är inte på världens största summa heller, dessutom egentligen på mycket mindre eftersom det är ursprungskapitalet som står på UC och det minskar inte där av någon anledning. Det är bara en skuld som minskar på mitt UC i samma takt som jag betalar på den. Antar att det är företagen själva som ska rapportera i sånt. Så det kommer ju att ligga kvar tills jag betalat bort dem, och det när ju några månader bort som vi alla vet. 


Scoring är ju en samlad bedömning på hela den ekonomiska situationen, krediter, inkomst, bet.anm, fastighetsägande, ålder mm, så mycket talar väl för att det är lite av allt som är boven i att min kreditvärdighet är så dålig. Det ska i alla fall bli intressant att se när och vad är det som gör att jag kommer att klättra upp ett pinnhål på scoringstegen. "Gult är fult" (scoring 4a), men grönt är skönt (scoring 5)" . 


Jag väntar med spänning. 


FFF-Full Fart Framåt mot skuldfriheten. 

Av RonjaRövardotter - 3 november 2011 14:59


Har idag plockat fram alla papper jag har på mina skulder och gått igenom dessa från början. Mest egentligen för att få en liten överblick och sen också se att skulderna faktiskt har sjunkit ganska rejält sen jag började att betala. Ni som läst i min blogg vet ju att jag tidigare skrivit att jag inte tycker att det händer något med skulderna,att jag bara står och stampar på samma ställe och jag ser ingen bättring. Och nu när man tittar och jämför så känns det ändå ganska bra när man ser en skuld som var drygt 40.000:- nu vara nere på ca 17.000:-, klart som tusan att det har hänt saker. Går man tillbaka från början och till dagens dato är ju självklart skillnaden större än om jag bara tittar en eller två månader tillbaka. Det känns bra. 


Men till något som rubriken skvallrar om är dessa jäkla kostnader. Jag har inte några större räntor, på några skulder är det räntor som tickar på men de är ganska låga. På en skuld har jag dock en ränteklump som ligger still, en summa pengar som är ränta men som inte tickar ytterligare. Klart är ju att lite av det jag betalar in går till räntor, men samtidigt varje månad så betalar jag ju även till diverse olika kostnader. För mig är kostnaderna koncentrerade till kostnader för varje månads avi, och det är 50:- för nästan alla skulder, inte riktigt alla. Men slår man ihop de räntor jag betalar varje månad och kostnaderna för att de så snällt skickar avier till mig (ironi) så blir det mellan 500-700 kronor varje månad. Och räknar man på det högre beloppet så blir detta på årsbasis dryga 8400:-. Det är alltså MASSA pengar som går till annat än att kapitalskulden krymper. Tänk om alla dessa pengar hade kunnat gå till bara skulderna istället. Det hade varit bra. 700:- kan ju tyckas var lite i sammanhanget, men många bäckar små. 8400:- tycker i alla fall jag är rätt mycket pengar. Med dom pengarna just nu hade jag nästan kunnat betala av en hel skuld. 


En liten del av räntorna får man ju tillbaka på skatten (inte mycket men ändå), men kostnaderna är ju för mig bara pengar i sjön. Inte nog med att man ska betala skulden, man får betala för att få betala skulden. (Ni är med va?) 


Och ju fortare man kan betala av skulden desto mindre behöver man ju lägga till kostnaderna, så jag gör absolut vad jag kan för att betala av skulderna så fort det bara går. Självklart gäller ju detta även räntorna. 


Men jag kör vidare!! 


FFF-Full Fart Famåt och skuldfriheten. 


Av RonjaRövardotter - 2 november 2011 15:05


Eftersom jag vill hålla koll på min ekonomiska utveckling och mina skulder, förutom den tabell som jag gör själv hemma på datorn så använder jag mig av två sidor som är:


www.minuc.se

www.ratsit.se


Där jag tycker att minuc är den bättre utav dem, den är utförligare och har mera innehåll kring min ekonomi. På ratsit kan man dock kolla in något som heter "alla händelser". Jag gjorde faktiskt det för första gången idag, och det verkar trots namnet bara innehålla information från ca 3 år tillbaka i tiden. Men det var sannerligen dyster läsning, jag blev nästan smått illamående när jag började att läsa. 


För varje månad, ibland bara med några veckors mellanrum så ökade skuldsaldot på hela tiden, och nya anmärkningar trillade in. "Du har nu 3 anmärkningar,tidigare hade du 2". Hemskt att läsa hur fort saldot ökade med tusentals kronor. Hemskt. Att. Läsa. Och plötsligt en rad: "Du är nu under utmätning". Smaka på det ordet, utmätning. (Det smakar skit) Dock var jag aldrig under det jag skulle kalla utmätning med att de drar från lönen eller kommer och tar ens saker. Det fanns inget utrymme hos mig då för att kunna göra detta. Men en utredning hade ju gjorts för att se OM det fanns utrymme att utmäta på något vis. Och självklart blir det en plump i protokollet om att de har utfört detta förfarande mot mig. 


Skulderna ökade, så också betalningsanmärkningarna. Som en sten som var satt i rullning, så bara rasade allt in med allt större fart. Men plötsligt blev det stopp och det började att vända på andra hållet, skuldsaldot blev mindre och mindre. Anmärkningarna var ju såklart detsamma. Företagen insåg väl att någon utmätning blev det inte och de skulle inte få några pengar, därför drog de tillbaka sina krav från Kronofogden. 


Och nu minskade skuldsaldot för varje månad, tills det plötsligt stod: "Du har inget skuldsaldo". Såå skönt. Men det var ju i samma veva som jag upprättade alla mina betalningsplaner och började min väg mot skuldfriheten. Det var då bara ett företag som fortfarande låg kvar hos KFM och de drog ju tillbaka sitt krav därifrån när de såg att avbetalningsplanen löpte på felfritt. 


Och nu på den senaste tiden så har ju även betalningsanmärkningarna börjat att försvinna en efter en. Nu står det istället:" Du har nu 4 anmärkningar, tidigare hade du 5". Roligare läsning när det går åt det hållet. Man svettas inte lika mycket, och man mår inte lika dåligt. Och så har det fortsatt, nu återstår det bara 2 anmärkningar, en som försvinner i slutet av detta året och en som försvinner i slutet på nästa år. 


Och som ni kan läsa ute i den vänstra spalten så är den totala skulden fortfarande dryga 160.000:- Men läsningen på både Ratsit och Minuc är betydligt roligare att bevittna nu när det hela tiden ser bättre och bättre ut!! 


FFF-Full Fart Framåt mot skuldfriheten. 


Ovido - Quiz & Flashcards